Ce trebuie sa stii cand cumperi un laptop nou sau second hand

Avand in vedere ca in piata exista la ora actuala mii de modele, alegerea unui laptop potrivit nevoilor tale poate fi o adevarata provocare.
Principala calitate a unui laptop este portabilitatea. Aceasta este insa departe de a fi singura referinta la care sa te gandesti atunci cand cumperi un astfel de PC. Ecranul(Display LCD/LED) memoria(RAM), procesorul(CPU), capacitatea de stocare(HDD), conectivitate(Wi-fi,Lan,Modem), placa video si bateria, sunt elemente pe care e bine sa le analizezi si sa le ai in vedere la achizitionarea unui laptop.
Pentru a fi sigur ca faci o alegere corecta si conforma cu necesitatile si cerintele tale de utilizare, citesti acest ghid ca sa afli 7 lucruri pe care sa le cauti la un laptop cand cumperi.
1)Ecranul(Display)
La un laptop, marimea ecranului determina dimensiunea totala a acestuia si in consecinta gradul sau de portabilitate.
Acestea se clasifica, la fel ca si in cazul monitoarelor sau al televizoarelor, in functie de diagonala. Cea mai raspandita diagonala pentru ecranul unui laptop este la ora actuala cea de 15.4 inci.
Exista bineinteles laptop cu ecrane mai mici, cum sunt cele de 12.1 inci, 13.3 inci si 14.1 inci. Laptopuri care au ecranele de aceste dimensiuni sunt in clasa ultraportabil, ceea ce inseamna ca sunt si foarte usoare, greutatea lor variind intre 1.5 kg si 3 kg.
2)Memoria(RAM)
Mai multa memorie RAM poate face laptopul sa dea mult mai mult randament cand ruleaza mai multe aplicatii simultan, aceasta insemnand ca sistemul nu va accesa mult hard-disk , iar ca urmare timpul total necesar pentru indeplinirea unui proces sau a unui grup de procese se reduce. De cata memorie RAM ai nevoie pe laptopul tau poti stabili in functie de sistemul de operare instalat sau pe care intentionezi sa  instalezi. Spre exemplu, pentru Windows Vista si Windows 7 (versiunile pe 32 biti) este recomandat minim 1GB memorie RAM,sau respectiv 2GB (pentru versiunile pe 64 biti), pentru stabilitate si pentru a rula fara probleme majore.
3)Procesorul(CPU)
 In general, procesoarele rapide sunt de preferat pentru  programe complexe, precum jocuri sau programe de editare audio si video. Cand vorbim despre procesoarele notebook-urilor, numele care se regaseste cel mai des pe buzele tuturor este Intel Core 2 Duo sau de la AMD: Turion X2 si Athlon X2. Viteza procesorului unui computer reprezinta numarul maxim de calcule pe secunda pe care il poate efectua si este exprimata in megaherti (MHz) sau gigaherti (GHz). In general, cu cat numarul acestora este mai mare, cu atat mai rapid este procesorul.
4)Capacitatea de stocare(HDD)
Cele mai frecvente categorii de hard disk-uri prezente pe un laptop, in functie de cantitatea de date pe care o pot stoca, sunt cele de 250 si 320 GB. Plaja de preturi in care se incadreaza notebook-urile cu harduri de 250 GB este foarte larga, asa ca ar trebui sa verifici online preturile sa faci o comparatie. Cele mai multe laptopuri au viteze ale hard disk-ului de peste 5.400 RPM insa nu te astepta ca acesta sa fie la fel de rapid ca hard disk-ul unui sistem desktop, unde viteza HDD-urilor este de peste 7.200 RPM. Unul dintre cele mai importante detalii este viteza de rotatie - acele RPM (rotatii pe minut) care se gasesc pe specificatiile   unui hard disk si care determina cat de repede se pot citi datele de pe HDD.
5)Conectivitate(Wi-fi,Lan,Modem).
a)Placa de retea wireless a devenit deja o dotare standard a calculatoarelor portabile, prin intermediul ei putand sa te conectezi la retelele wireless si sa transmiti astfel orice tip de fisiere de date.
b)Lan 100/1000 (Gigabit) adaptor pentru conectivitate internet prin cablu de retea.
c)Modem Dial-Up folosit inca pentru anumite conexiuni de telefonie.
In conectivitate se mai numara si adaptoare de genu: HDMI/VGA/DVI, Bluetooth, USB
6)Placa video(Graphic Card GPU)
Placile video sunt printre cele mai importante componente ale unui notebook, in special deoarece upgrade-urile la aceste componente sunt destul de dificile. In privinta placii video vei intalni doua tipuri: placi video dedicate si placi video integrate. Laptopuri cu placi video integrate au performante minime din punctul de vedere al graficii, insa daca nu folosesti laptop-ul pentru rularea de aplicatii gen Photoshop sau jocuri, te poti multumi cu o astfel de placa, avand in vedere si avantajele pe care le poate oferi. Printre acestea se numara portabilitatea crescuta a laptopului , consuma mai putin curent si poate fi racita de catre cooler mult mai usor.
Laptopurile cu placi video dedicate sunt mai scumpe. Daca stii ca vei avea nevoie sa rulezi pe laptop aplicatii grafice complexe, atunci planifica un buget de peste 2.500 de RON pentru achizitionarea laptopului dorit.
 7)Bateria
Este insa mai dificil sa faci calcule in aceasta privinta, asa ca e de preferat sa te orientezi dupa capacitatea bateriei. Aceasta se masoara in mAh (miliamperi pe ora) si in numarul de celule de care dispune.

Comentarii

Reduceri folosind codul

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Postare sugerata...

Un program care amplifica sunetul la boxele de la pc

Program de modificat poze PhotoInstrument

Postări populare de pe acest blog

Rezolvare problema SMS pe iPhone in reteaua Vodafone

Exista sau nu virusi pe Filelist traker

Ce faci cand de odata nu mai ai semnal video la monitor NO SIGNAL