Format quick with NTFS sau ce si de ce

Inaintea "erei" unora dintre noi a existat FAT/FAT32 care este prescurtarea a File Alocation Table(sistemul de organizare al fisierelor). Realizat prin formatare, care inseamnaoperatiunea de pregatire a mediului de stocare pentru utilizare. Mai nou a aparut si NTFS versiunea avansata a sistemului de organizare a fisierelor iar FAT32 a ramas pentru medii de stocare gen carduri de date gen micro sd, sd, mmc etc, stik de date de marimi diferite, mp3 playere, de retinut ca de obicei mediile acestea erau medii detasabile. In acest articol voi defini aceste sisteme de operare si ce trebuie sa stii cand te intrebi ce inseamna FAT32 si ce anume este NTFS.
FAT32 
Acesta nu poate salva fisiere mai mari de 4gb, marimea maxima a partitiei este in jur de 40gb. Pe acest sistem numele fisierelor sunt limitate la o anumita lungime, parca vreo 9 carcatere, indiferent de sistemul de operare.
Ca ideie generala putem sa retinem ca FAT32  este un sistem de fisiere existent de mult timp ca sa nu spun vechi si ca acesta mai este folosit in general la medii de stocare gen stik sau mp3 player si mai sunt multe aplicari in sisteme de operare ale acestuia insa la ora actuala este depasit.
NTFS
Acesta este binecunoscut, ca sistem de fisiere este nou de aceia constituie prescurtarea cuvintelor New Technology Files System. Ca ideie generala il gasim ca unica optiune de formatare in sistemele de operare recente, produse de Microsoft.
Din teste reiese ca NTFS este mai rapid decat FAT32 iar thumbnails pentru previzualizare rapida a unui fisier, se pare ca apar mai repede pe NTFS.
Viteza difera totusi si dupa modelul hard disk-ului anume HDD(ATA-SATA) sau SSD.
In NTFS se pot formata discuri de minim 4gb in mod normal dar exista si programe care pot formata fortat discuri mai mici in acest sistem de fisiere.
Quick format este optiunea rapida de formatare si este folosita in momentul in care hard disk-ul este nou si nu prezinta defectiuni logice sau fizice care sa afecteze siguranta informatiei stocata.
Format simplu este un gen de formatare de durata care in acelasi timp verifica si defectiunile mediului de stocare si unde este cazul operatiunea le marcheaza pentru sistemul de operare.
Inca un lucru de stiut este ca aceste doua sisteme de fisiere se pot gasi si pe alte sisteme de operare de exemplu linux.
Microsoft despre sisteme de fisiere(En)

Comentarii

Reduceri folosind codul

Iti dau reducere 1% la PC Garage

Postare sugerata...

Un program care amplifica sunetul la boxele de la pc

Program de modificat poze PhotoInstrument

Postări populare de pe acest blog

Rezolvare problema SMS pe iPhone in reteaua Vodafone

Ce faci cand de odata nu mai ai semnal video la monitor NO SIGNAL

Cum putem sterge un sistem de operare Windows XP daca avem doua sisteme instalate pe un PC