
FAT32
Acesta nu poate salva fisiere mai mari de 4gb, marimea maxima a partitiei este in jur de 40gb. Pe acest sistem numele fisierelor sunt limitate la o anumita lungime, parca vreo 9 carcatere, indiferent de sistemul de operare.
Ca ideie generala putem sa retinem ca FAT32 este un sistem de fisiere existent de mult timp ca sa nu spun vechi si ca acesta mai este folosit in general la medii de stocare gen stik sau mp3 player si mai sunt multe aplicari in sisteme de operare ale acestuia insa la ora actuala este depasit.
NTFS
Acesta este binecunoscut, ca sistem de fisiere este nou de aceia constituie prescurtarea cuvintelor New Technology Files System. Ca ideie generala il gasim ca unica optiune de formatare in sistemele de operare recente, produse de Microsoft.
Din teste reiese ca NTFS este mai rapid decat FAT32 iar thumbnails pentru previzualizare rapida a unui fisier, se pare ca apar mai repede pe NTFS.
Viteza difera totusi si dupa modelul hard disk-ului anume HDD(ATA-SATA) sau SSD.
In NTFS se pot formata discuri de minim 4gb in mod normal dar exista si programe care pot formata fortat discuri mai mici in acest sistem de fisiere.
Quick format este optiunea rapida de formatare si este folosita in momentul in care hard disk-ul este nou si nu prezinta defectiuni logice sau fizice care sa afecteze siguranta informatiei stocata.
Format simplu este un gen de formatare de durata care in acelasi timp verifica si defectiunile mediului de stocare si unde este cazul operatiunea le marcheaza pentru sistemul de operare.
Inca un lucru de stiut este ca aceste doua sisteme de fisiere se pot gasi si pe alte sisteme de operare de exemplu linux.
Microsoft despre sisteme de fisiere(En)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti parerea ta.